Waarom egalisatiemortel onmisbaar is bij het leggen van jouw nieuwe vloer

Wanneer je wel eens een nieuwe vloer hebt laten leggen, dan weet je waarschijnlijk dat het egaliseren van de ondervloer onwijs belangrijk is. Sterker nog, egalisatiemortel is echt onmisbaar voor het leggen van jouw nieuwe vloer. Wil je binnenkort een nieuwe vloer laten leggen en heb je geen idee waar ik het over heb? Lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je namelijk wat egalisatiemortel is en waarom het zo belangrijk is bij het leggen van jouw nieuwe vloer. 

Wat is egalisatiemortel?

Egalisatiemortel is, zoals de naam al doet vermoeden, een mortelsoort. Mortel wordt gebruikt om verschillende oppervlaktes aan elkaar te verbinden, waarbij het gaat om oppervlaktes als steen en beton. Egalisatiemortel is bedoeld om liggende oppervlaktes te egaliseren. Het is dus echt bedoeld voor vloeren en niet voor muren, hiervoor zou je weer ander mortel kunnen gebruiken. Dankzij de dunne vorm van egalisatiemortel kan hij goed worden uitgelopen, waardoor je met slechts een subtiele laag al een heleboel kunt bereiken. Naast het egaliseren wordt deze mortelsoort ook gebruikt voor het herstellen van kleine beschadigingen.  

Het egaliseren van de ondervloer

Wanneer je een nieuwe vloer gaat of laat leggen, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een vloer laten leggen is immers niet iets wat je ieder jaar even opnieuw doet. Net als bij alle andere klussen geldt hier ook: een goed begin is het halve werk. Een goede basis is dan ook een must voor het leggen van een goede vloer. Wanneer de huidige ondervloer van jouw woning vol zit met hobbels en bobbels, dan zal het leggen van je nieuwe vloer geen succes worden. Het egaliseren van de vloer is in dit geval dan ook een must. Hierdoor kan de nieuwe vloer strakker gelegd worden en zal de hechting met de ondervloer beter zijn. Dit geeft niet alleen een mooier resultaat, maar verlengt ook de levensduur van jouw nieuwe vloer. 

Reparatie van de vloer

Egalisatiemortel kan voor meer dan alleen het egaliseren van de ondervloer gebruikt worden. Zo kan het ook gebruikt worden om kleine beschadigingen in jouw betonlook vloer te herstellen. Doordat het mortel dun is, kan het mooi dun worden uitgelopen, waardoor je er uiteindelijk weinig van ziet. Echter is het wel goed om alleen kleine beschadigingen of reliëf in de vloer met egalisatiemortel te herstellen. Voor grotere beschadigingen, kun je beter reparatiemortel gebruiken.